Nederlands Kamerkoor
23-mrt-23
Nederlands Kamerkoor

Persbericht: Nederlands Kamerkoor sluit jubileum af met Vespers van Rachmaninov


Van 28 september tot en met 7 oktober gaat het Nederlands Kamerkoor op tournee met de monumentale Vespers van Sergej Rachmaninov. Het werk behoort tot een van de meest geliefde werken uit het koorrepertoire en is daarmee de perfecte afsluiting van het drieluik waarmee het Nederlands Kamerkoor zijn tachtigjarig jubileum viert. Het concert op 1 oktober in TivoliVredenburg is als jubileumconcert extra feestelijk, met onder andere een Zingdag voor amateurzangers. 
 

De Vespers van Rachmaninov
Sergej Vasilievich Rachmaninov schreef zijn All-Night Vigil of Vespers in slechts twee weken in het begin van 1915. Het werk is bekend onder de naam Vespers, maar eigenlijk is deze titel onvolledig: deel 1 tot en met 6 omvatten het avondgebed (de vespers) uit de Russisch-Orthodoxe nachtwake, deel 7 tot en met 15 vallen onder de metten (gebeden voor in de vroege ochtend). De vespers zijn bedoeld voor boetedoening en reflectie, terwijl de metten gericht zijn op het vieren van Christus’ wederopstanding. Het werk is een monument van de koormuziek en brengt mensen al decennialang in vervoering. Op 24 september geeft het Nederlands Kamerkoor een voorproefje van het concert tijdens de televisie-uitzending van Vrije Geluiden.

Tachtigjarig jubileum Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor presenteerde dit seizoen een drieluik van projecten die in het teken stonden van zijn tachtigjarig jubileum. Na een succesvolle eerste editie van 150 Psalms en een tournee door Latijns-Amerika met Amsterdam Sinfonietta, vormen deze acht concerten door heel Nederland de afsluiting van de festiviteiten. Op 1 oktober 2017 is het op de dag af 80 jaar geleden dat het Nederlands Kamerkoor voor het eerst op de radio klonk. Die dag – in thuisstad Utrecht – wordt dus extra feestelijk, met een jubileumconcert én een Zingdag voor amateurzangers. Tijdens het concert worden twee delen van de Vespers samen met deelnemers van de Zingdag uitgevoerd onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra. Naast deze jubileumprojecten presenteerde het Nederlands Kamerkoor een aantal vernieuwingen: een talentontwikkelingstraject voor jonge zangers: NKK NXT, een nieuwe huisstijl, en een samenwerking met een nieuw platenlabel: Alpha Records. 

Presentatie lichtontwerp
Met deze concertserie presenteert het Nederlands Kamerkoor een nieuwe lichtidentiteit. Dit ontwerp wordt met deze serie officieel in gebruik genomen en zal hierna tijdens alle concerten te zien zijn. Het Nederlands Kamerkoor dankt Floriaan Ganzevoort en de Theatermachine voor het ontwerp en Lichtpunt voor de uitvoering. Het nieuwe lichtontwerp is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fundatie van den Santheuvel, Sobbe en de Cantus Nobilitas.


Programma


Sergej Rachmaninov All-Night Vigil 37 (Vespers)

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Concertagenda


Donderdag 28 september, 20:15 uur
Grote Sint Laurenskerk - Alkmaar
Vrijdag 29 september, 20:15 uur
Nieuwe Kerk - Den Haag
Zaterdag 30 september, 20:00 uur
Heilige Geestkerk - Heerenveen
Concert in samenwerking met Collegium Vocale Fryslân
Zondag 1 oktober, 15:00 uur
TivoliVredenburg - Utrecht
Woensdag 4 oktober, 20:15 uur
Voorprogramma (19:45 uur): Vrouwenkoor Luz
Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam
Donderdag 5 oktober, 20:15 uur
Grote of Jacobijnerkerk - Leeuwarden
Vrijdag 6 oktober, 20:00 uur
Grote Kerk - Zwolle
Zaterdag 7 oktober, 20:00 uur

Noot voor redactie, niet voor publicatie


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Hunse via 030 230 30 22 of pauline.hunse@nederlandskamerkoor.nl.
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Nederlands Kamerkoor Website Website
Pinterest Pinterest
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
Podium Kunsten Logo Gemeene Utrecht Logo Fonds voor Cultuur Participatie VSB Fonds Logo
Nederlands Kamerkoor | Doelenstraat 46 | 3512 XJ Utrecht | +31 (0)30 - 230 3020
nederlandskamerkoor.nl

Deze e-mail is gestuurd aan: fvdwaa@xs4all.nl
Afmelden - Gegevens aanpassen