Nederlands Kamerkoor
23-mrt-23
Nederlands Kamerkoor

Persbericht: Nederlands Kamerkoor en Cappella Pratensis brengen Missa Unitatis uit op cd


Vorig jaar ging de Missa Unitatis van Antony Pitts succesvol in wereldpremière tijdens het Jeroen Bosch jaar in ’s-Hertogenbosch. Nu verschijnt deze dubbelkorige mis, uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en Cappella Pratensis, op cd bij Challenge Records. Ter gelegenheid van de cd-presentatie voeren de ensembles het werk nog eenmaal uit in het Jheronimus Bosch Art Center op zaterdag 28 oktober. Het geheel staat onder leiding van Stephen Layton, voormalig chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. 

De Missa Unitatis
De Britse componist Antony Pitts (1969) schreef de vijfdelige Missa Unitatis in opdracht van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch. Een historisch, nog altijd actief geloofsgenootschap dat opdrachten verleende aan grote middeleeuwse componisten als Pierre de la Rue en Clemens non Papa. Vijfhonderd jaar later klonk er voor het eerst weer een gloednieuwe mis voor de Broederschap. Antony Pitts is een componist die midden in zijn tijd staat en tegelijkertijd de Engelse koortraditie door en door kent. Hij schreef al muziek voor het koor van de Westminster Cathedral, de Clerks’ Group, King’s College London en de Swingle Singers.

Cd-presentatie
Op de cd wordt de Missa Unitatis feestelijk omringd door koorcomposities die alle eeuwen overspannen, waaronder werken van Jean Mouton, Francis Poulenc, Giuseppe Verdi en de moderne ‘Spiral Mass’ van de jonge Amerikaan Nico Muhly. Naast het Nederlands Kamerkoor en Cappella Pratensis is ook het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor te horen op de cd, met onder andere twee Zweedse liederen. Capella Brabant is te gast tijdens het presentatie-concert en brengt werken van Johann Hermann Schein en Johann Bach.

Programma cd-presentatie


Antony Pitts Missa Unitatis
Benjamin Britten A Hymn to the Virgin
Jean Mouton Nesciens Mater
Johann Hermann Schein Da Jacob vollendet hatte, Unser Leben währet siebzig Jahr
Johann Bach Unser Leben ist ein Schatten
Nicholas Spanos Ti thavmazis, Mariam
Felix Mendelssohn Hebe deine Augen
Giuseppe Verdi Vergine madre

Uitvoerenden


Nederlands Kamerkoor
Cappella Pratensis 
Stephen Layton dirigent

Nationaaal Vrouwen Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde

Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg


Zaterdag 28 oktober, 20.30
Jeroen Bosch Art Center - 's-Hertogenbosch

Noot voor de redactie, niet voor publicatie


Wij nodigen u graag uit voor het concert in het Jheronimus Bosch Art Center Den Bosch op zaterdag 28 oktober (20.30 uur). Componist Antony Pitts is aanwezig bij de cd-presentatie. Voor meer informatie, perskaarten of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Pauline Hunse via 030 230 30 22 of pauline.hunse@nederlandskamerkoor.nl.

Voor het ontvangen van de promo-cd, kunt u mailen naar promo@newartsint.com.

Facebook Facebook
Twitter Twitter
Nederlands Kamerkoor Website Website
Pinterest Pinterest
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
Podium Kunsten Logo Gemeene Utrecht Logo Fonds voor Cultuur Participatie VSB Fonds Logo
Nederlands Kamerkoor | Doelenstraat 46 | 3512 XJ Utrecht | +31 (0)30 - 230 3020
nederlandskamerkoor.nl

Deze e-mail is gestuurd aan: jettienijenhuis@gmail.com
Afmelden - Gegevens aanpassen