Nederlands Kamerkoor
03-mrt-24
Nederlands Kamerkoor

Persbericht: Nederlands Kamerkoor brengt unieke versie van de Psalmensymfonie van Stravinsky


Vanaf 24 januari brengt het Nederlands Kamerkoor de Psalmensymfonie van Igor Stravinsky. Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra brengt de kersverse winnaar van De Ovatie VSCD-prijs een zelden uitgevoerde bewerking van Dmitri Sjostakovitsj voor koor en piano vierhandig. Werken van Franse tijdgenoten vergezellen Stravinsky's meesterwerk. Niemand minder dan Ralph van Raat en Bobby Mitchell vervullen de pianopartijen.

Unieke versie voor piano vierhandig
Het grote succes van 150 Psalms in Utrecht en New York galmt nog na. Toen werd met opzet gekozen voor louter a cappella werk. In de rest van het seizoen presenteert het Nederlands Kamerkoor een aantal van de grootste psalmzettingen met instrumentale begeleiding.
In mei klinken de Chichester Psalms van Bernstein, in april het Miserere van Allegri, maar het Nederlands Kamerkoor begint het jaar met de monumentale Psalmensymfonie, een toonzetting van de psalmen 39, 40 en 150. Het werk is geschreven voor groot orkest en koor, maar dankzij de bewerking van Sjostakovitsj voor piano is het mogelijk om de Psalmensymfonie met kamerkoor uit te voeren. Deze versie voor koor en piano vierhandig werd recent uitgegeven in Rusland en het Nederlands Kamerkoor is een van de eerste kamerkoren die de bewerking uitvoert. De Nederlandse pianist Ralph van Raat, een groot voorvechter van hedendaags repertoire, maakt zijn debuut bij het Nederlands Kamerkoor. Hij nodigde de Amerikaanse pianist Bobby Mitchell uit hem te vergezellen achter de toetsen.

Franse muziek uit de twintigste eeuw
De Psalmensymfonie wordt geflankeerd door Franstalige werken uit de twintigste eeuw. Er klinken werken van Lili Boulanger en Francis Poulenc, beiden invloedrijke componisten uit de tijd van Stravinsky. Werken van Rudolf Escher en Ton de Leeuw, twee Nederlandse componisten die zich lieten inspireren door Franse muziek, maken het programma compleet.

Programma


Rudolf Escher Ciel, air et vents
Lili Boulanger Soir sur la plaine
Francis Poulenc Sept Chansons
Ton de Leeuw - selectie uit Cinq Hymnes: 'Regarde', 'Silence'
Igor Stravinsky Psalmensymfonie (transcriptie voor piano vierhandig van Dmitri Sjostakovitsj)

Concertagenda


Woensdag 24 januari, 20.15
Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam
Voorprogramma (19.45): Vocaal Ensemble Kwarts
Donderdag 25 januari, 20.15
Theater de Vest - Alkmaar
Zaterdag 27 januari, 20.00
TivoliVredenburg - Utrecht
Woensdag 31 januari, 20.30
Musis - Arnhem
Zondag 4 februari, 15.00
Nieuwe Kerk - Den Haag

Over Ralph van Raat en Bobby Mitchell


Ralph van Raat is sinds zijn veertiende gefascineerd door klassieke muziek uit de twintigste eeuw. Hoewel zijn repertoire werken bevat van Bach tot Boulez, richt hij zich voornamelijk op componisten vanaf de tijd van Debussy, Bartók en Ives tot meesters van de huidige tijd. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de schoonheid en diversiteit van de muziek van onze huidige tijd door concerten, lezingen, het uitbrengen van cd's en met speciale projecten. Lees meer...

Bobby Mitchell is een Amerikaanse pianist met zowel interesse voor nieuwe muziek als 'performance art' als voor meer standaard klassiek repertoire. Hij voert vaak werken uit die zelden zijn gehoord en is voornamelijk geinteresseerd in het combineren van de eigentijdse canon met werken uit het klassieke repertoire op een verhelderende manier. Lees meer...

Noot voor redactie, niet voor publicatie


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Hunse via 030 230 30 22 of pauline.hunse@nederlandskamerkoor.nl.
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Nederlands Kamerkoor Website Website
Pinterest Pinterest
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
Podium Kunsten Logo Gemeene Utrecht Logo Fonds voor Cultuur Participatie VSB Fonds Logo
Nederlands Kamerkoor | Doelenstraat 46 | 3512 XJ Utrecht | +31 (0)30 - 230 3020
nederlandskamerkoor.nl

Deze e-mail is gestuurd aan: fvdwaa@xs4all.nl
Afmelden - Gegevens aanpassen