Nederlands Kamerkoor.  |   bekijk de online versie
 
 
nederlands kamerkoor
persbericht
23 mrt 2023
 
 
De Warme Winkel en Nederlands Kamerkoor spelen première Gesualdo op Holland Festival
 
 
Theatercollectief De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor gaan een unieke samenwerking aan met de muzikaal theatrale voorstelling Gesualdo. De Italiaanse prins en componist Carlo Gesualdo (1566-1613) was een man van uitersten: hij componeerde hemelse muziek die haar tijd ver vooruit was. Maar hij vermoordde ook zijn vrouw en haar minnaar op gruwelijke wijze toen hij hun overspel ontdekte. Het contrast tussen Gesualdo’s muziek en zijn perverse uitwassen, tussen het engelachtige koor en de anarchistische theatergroep, is de motor van een zoektocht naar ‘het sublieme’: dat wat weerzinwekkend is en tegelijkertijd onweerstaanbaar. De première is op 22 juni tijdens het Holland Festival.

 
Unieke samenwerking
 
Het sublieme is een begrip uit de esthetica: dat wat afgrijzen én fascinatie oproept. In de persoon Carlo Gesualdo lijkt het sublieme samengebald. Zijn grensverleggende harmonieën staan haaks op zijn perverse uitwassen. Hij vermoordde zijn vrouw en haar minnaar, toen hij hun overspel ontdekte. En deed dat op gruwelijke wijze. Hij liet een heel bos kappen omdat het ruisen van de bladeren hem stoorde bij het componeren. Hij martelde dieren en liet zich geselen door zijn personeel, leidde aan depressies en had een heks als minnares. Een man van uitersten kortom.     

Ook de samenwerking tussen De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor lijkt er een van tegenpolen. Het maakt de voorstelling bij voorbaat tot een van de meest spraakmakende van 2018.
 
 
Achtergrond
 
Voor het Nederlands Kamerkoor is Gesualdo een oude bekende. Het koor voerde in zijn inmiddels tachtigjarige historie met regelmaat werk uit van de Italiaanse componist. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, is een van de grootste kenners van Gesualdo’s werk en leven, en nam zelf als zanger het volledige madrigaalwerk op voor het label Globe. Het was diens grote wens om met De Warme Winkel nieuw licht te schijnen op het fenomeen Gesualdo. Harry van der Kamp (instudering) is – naast voormalig lid van het Nederlands Kamerkoor – oprichter van het befaamde Gesualdo Consort.

Gesualdo valt in een traditie van zogenaamde ‘oeuvre-stukken’ van De Warme Winkel. Het collectief heeft naam gemaakt met dit zelf uitgevonden genre waarin het leven, werk en tijd van een kunstenaar tegen het canvas van het heden wordt gehouden. Zo maakte De Warme Winkel al een vijfluik over kunstenaars uit het fin de siècle in Wenen en een serie over de ontwikkeling van de positie van de kunstenaar in het 20ste eeuwse Rusland (over Leskov, Charms, Makanin en Rhyzhy, Mayakovsky).
 
 
Credits
 
Idee Tido Visser en De Warme Winkel
Concept en spel Florian Myjer, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, Ward Weemhoff, Marieke de Zwaan 
Zang, spel Nederlands Kamerkoor
Kostuums Bernadette Corstens
Instudering Harry van der Kamp
Muzikale supervisie Bo Koek
Geluid Will Jan Pielage
Licht Prem Scholte Albers
In coproductie met Holland Festival en deSingel Antwerpen
 
 
Speellijst
 
21 t/m 25 juni Holland Festival
Hierna gaat de voorstelling op tournee door Nederland en België (data worden later bekend gemaakt).

www.nederlandskamerkoor.nl/gesualdo

 
 
 
 
 
Biografie De Warme Winkel
 
Theatergroep De Warme Winkel is een acteurscollectief dat bestaat uit Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen en Ward Weemhoff en werd in 2002 opgericht. Zij werken veelvuldig samen met gastacteurs, eindregisseurs, kunstenaars en musici. De Warme Winkel heeft een liefde voor geschiedenis en een grote fascinatie voor onze onoverzichtelijke en veelvormige tijd.  De voorstellingen zijn energetische potpourri’s waarin wordt gespeeld met stijlen, vormen, clichés, iconen en verwachtingen. Ze worden gespeeld op bijzondere locaties, variërend van een kraakpand tot een kringloopwinkel, maar ook in het zalencircuit in binnen- en buitenland. Steeds probeert De Warme Winkel in een speelse, geestige en zware strijd de essentie en schoonheid van de onderwerpen over het voetlicht te brengen.
 
www.dewarmewinkel.nl
 
 
Biografie Nederlands Kamerkoor
 
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus het NRC Handelsblad (2019). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.
 
 
 
 
Noot voor redactie, niet voor publicatie
 
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link. Voor interviewaanvragen en perskaarten kunt u contact opnemen met Joost Verheggen, joost.verheggen@nederlandskamerkoor.nl of +31 (0) 30 - 230 30 22. 
 
 
Volg het Nederlands Kamerkoor:
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
 
fb   pin   tw   yt
 
Ministerie OCW   Gemeente Utrecht
 
www.nederlandskamerkoor.nl
deze e-mail is gestuurd aan: fvdwaa@xs4all.nl
afmelden - gegevens aanpassen