Nederlands Kamerkoor.  |   bekijk de online versie
 
 
nederlands kamerkoor
Persbericht
25 apr 2024
 
 
Persbericht: Miserere onder leiding van Peter Dijkstra
 
Religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan
 
Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde voor het Nederlands Kamerkoor het programma Miserere samen: een concert dat begint én eindigt met een toonzetting van Psalm 51. Tegenover het meest bekende Miserere van Gregorio Allegri staat de psalmzetting van de Schotse componist James MacMillan. Naast beide Misereres klinkt een geheel Italiaans koorprogramma, met onder andere het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en de weinig uitgevoerde Tre Canti Sacri van Giacinto Scelsi. Het programma klinkt van 13 tot en met 22 april negen keer door heel Nederland. 
 
Mystieke schoonheid
 
''Het Miserere is gebaseerd op de tekst van psalm 51. Hierin toont de koning David berouw aan God omdat hij is vreemdgegaan. Die innige schuldbekentenis staat centraal in het Miserere'', aldus Dijkstra. Het Miserere van Allegri is een van de meest geliefde klassieke koorwerken en heeft een haast mythische geschiedenis. Het Vaticaan verbood het kopiëren van de compositie, waardoor het werk bijna anderhalve eeuw enkel in de Sixtijnse kapel klonk op Schortelwoensdag (de woensdag voor Pasen) en Goede Vrijdag. Totdat een veertienjarige jongen een dienst bijwoonde, verliefd werd op het werk en het vervolgens thuis in één keer foutloos noteerde: Wolfgang Amadeus Mozart.

Na Allegri's Miserere volgen andere Italiaanse koorwerken: het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti, enkele delen uit Carlo Gesualdo's Responsoriae en Giacinto Scelsi's uitdagende Tre Canti Sacri. Het concert eindigt met MacMillans Miserere, waarin verstilde momenten contrasteren met expressieve uitbarstingen.
 
 
Een voorprogramma bij ieder concert
 
Als onderdeel van het educatietraject Zingen doe je samen! klinkt bij ieder concert uit de Miserere-tournee een voorprogramma van een lokaal amateurkoor. Zingen doe je samen! toert al meer dan vijf jaar succesvol langs amateurkoren door heel het land. De naam Zingen doe je samen! werd geboren tijdens het 75-jarig jubileum van het Nederlands Kamerkoor: met de befaamde ‘treinreis’ deed het koor 12 stations door het hele land aan, en zong daar samen met lokale amateurkoren. Sindsdien is Zingen doe je samen! uitgegroeid tot een succesvol educatietraject, waarbij amateurkoren coachings ontvangen door zangers van het Nederlands Kamerkoor, en vervolgens een voorprogramma kunnen verzorgen bij een concert bij hen in de buurt.
 
 
 
programma
 
 
Programma
Gregorio Allegri Miserere mei, Deus
Domenico Scarlatti Stabat Mater
Carlo Gesualdo Responsoriae
Giacinto Scelsi Tre Canti Sacri
James MacMillan Miserere 

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
 
Concertagenda
 
 

Vr. 13 april, 20.15 uur
Pieterskerk - Utrecht
Voorprogramma (19:45): Vocaal Ensemble Coqu


Za. 14 april, 20.00 uur
Jacobskerk - Vlissingen 
Voorprogramma (19:30): Musica Cordis


Zo. 15 april, 20.15 uur
De Oosterpoort - Groningen
Voorprogramma (19:45): Mrs. Johnson


Ma. 16 april, 20.30 uur
Voorprogramma (20.00):

Wo. 18 april, 20.15 uur
Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam
Voorprogramma (19:45): Lelikoor Amsterdam

Do. 19 april, 20.15 uur
Grote of Jacobijnerkerk - Leeuwarden 
Voorprogramma (19:45): Northern Voices

Vr. 20 april, 20.15 uur
Stadskerk St. Catharina - Eindhoven
Voorprogramma (20:00): Sotto Voce

Za. 21 april, 20.30 uur
Grote of Sint Laurenskerk - Rotterdam
Voorprogramma (20:00): Canticum Amicorum

Zo. 22 april, 14.30 uur
Muziekcentrum - Enschede
Voorprogramma (14:00): Arte Vocale
 
 
 
 
 
Over het Nederlands Kamerkoor
 
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Ga naar de complete biografie.
 
 
 
 
Over Peter Dijkstra
 
Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistentdirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet. Ga naar de complete biografie.
 
 
 
 
Noot voor redactie, niet voor publicatie
 
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link. Voor interviewaanvragen en perskaarten kunt u contact opnemen met Joost Verheggen, joost.verheggen@nederlandskamerkoor.nl of +31 (0) 30 - 230 30 22. 
 
 
Volg het Nederlands Kamerkoor:
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
 
fb   pin   tw   yt
 
Ministerie OCW   Gemeente Utrecht
 
www.nederlandskamerkoor.nl
deze e-mail is gestuurd aan: jettienijenhuis@gmail.com
afmelden - gegevens aanpassen