Nederlands Kamerkoor.  |   bekijk de online versie
 
 
nederlands kamerkoor
Persbericht
31 mei 2023
 
 
Maarten Engeltjes en Lavinia Meijer op tournee met Nederlands Kamerkoor
 
100 jaar Bernstein - Amerikaanse composities van Bernstein, Glass, Copland
 
Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. chef-dirigent Peter Dijkstra ontmoet in mei twee van Nederlands meest uitgesproken musici: countertenor Maarten Engeltjes en harpiste Lavinia Meijer. Samen vieren ze de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein.  Centraal staan de Chichester Psalms, een van Bernsteins meest persoonlijke werken. Het wordt geflankeerd door werken van andere Amerikaanse componisten als Aaron Coplands In the Beginning (voor koor en alt), Aaron Jay Kernis' Ecstatic Meditations, en een solo voor harp van Philip Glass.
 
Bernstein en tijdgenoten
 
In 2018 is het 100 jaar geleden dat Leonard Bernstein werd geboren in New York, als zoon van joods-Russische immigranten. Bernstein was jarenlang het gezicht van de klassieke muziek in de Verenigde Staten. Midden jaren zestig schreef hij de Chichester Psalms die naar eigen zeggen de meest toegankelijke compositie ooit in zijn repertoire zou worden. Als uitvoerend musicus en componist slechtte Bernstein de grenzen tussen klassieke muziek en andere muziekgenres, waarbij hij al snel de harten van het publiek voor zich won. Samen met werken van Copland, Glass, Kernis en Traiger vormt het een programma met Amerikaanse muziek met een meditatieve inslag.
 
 
Een seizoen in het teken van Psalmen
 
Het seizoen 2017-2018 staat voor het Nederlands Kamerkoor in het teken van de Psalmen. Naast het grootschalige project 150 Psalms, dat de afgelopen maanden plaatsvond in Utrecht, New York en Brussel, staan psalmzettingen centraal in drie concertseries. Het jaar opende met Stravinsky's Psalmensymfonie, in april klonk het Miserere van Allegri en MacMillan. Het seizoen wordt groots afgesloten met Bernsteins Chichester Psalms. Bernstein schreef met de Chichester Psalms een sublieme cyclus met zettingen van psalmen die in het Oude Testament zijn toegeschreven aan de harp spelende Koning David. De harp speelt dan ook een belangrijke rol in zowel deze compositie als de rest van het programma, uitgevoerd door niemand minder dan Lavinia Meijer. De hoofdrol is weggelegd voor countertenor Maarten Engeltjes die zowel in de Chichester Psalms als in Coplands In the Beginning de virtuoze zangpartijen voor zijn rekening neemt. In het hart van het programma ontmoeten Lavinia en Maarten elkaar in een intiem duet van Purcell.
 
Programma en uitvoerenden
 
 
Programma
Aaron Copland In the Beginning (voor koor en alt)
Philip Glass Solo voor Harp
Aaron Jay Kernis Ecstatic Meditations
Laurence Traiger Endless Light
Henry Purcell Evening Hymn
Leonard Bernstein Chichester Psalms (versie met slagwerk, orgel en harp)

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Maarten Engeltjes countertenor
Lavinia Meijer harp
Matthias Havinga orgel
Niek Kleinjan slagwerk
 
Concertagenda
 
 
Za. 12 mei, 20.30
Tilburg, Concertzaal

Voorafgaand aan dit concert vindt een Zingdag plaats. Klik hier voor meer informatie

Zo. 13 mei, 15.00
Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ
Voorprogramma (14.30): Vrouwenkoor LUZ

Wo. 16 mei, 20.00
Enschede, Muziekcentrum

Do. 17 mei, 20.15
Leeuwarden, Grote of Jacobijnerkerk
Voorprogramma (19:45): Cantatrix 

Vr. 18 mei, 20.15
Den Haag, Nieuwe Kerk

Za. 19 mei, 20.00
TivoliVredenburg, Hertz – Utrecht
Voorprogramma (19:30):Kamerkoor Estrivo

Zo. 20 mei 2018, 20.00
Helmond, Lambertuskerk

Gezamenlijk concert met Helmonds Vocaal Ensemble – aangepast programma
 
 
 
 
 
Over Maarten Engeltjes
 
Maarten Engeltjes is één van de meest gevraagde countertenoren ter wereld en werkt regelmatig met dirigenten als Gustav Leonhardt, Vladimir Jurowski, Wiliam Christie, Ton Koopman, Peter Dijkstra en Reinbert de Leeuw. Hij is een graag geziene gast in de meest prestigieuze zalen en festivals ter wereld. In september 2007 studeerde Maarten cum laude met onderscheiding af aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als countertenor houdt Maarten Engeltjes zich bezig met zowel barok als eigentijds repertoire. Ga naar de complete biografie
 
 
 
 
Over Lavinia Meijer
 
Lavinia Meijer, geboren in 1983 en winnares van de Nederlandse muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met onder andere een Edison Award en een gouden- en platina-status. Ga naar de complete biografie.
 
 
 
 
Over Peter Dijkstra
 
Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistentdirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet. Ga naar de complete biografie.
 
 
 
 
Over het Nederlands Kamerkoor
 
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Ga naar de complete biografie.
 
 
 
 
Noot voor redactie, niet voor publicatie
 
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link. Voor interviewaanvragen en perskaarten kunt u contact opnemen met Joost Verheggen, joost.verheggen@nederlandskamerkoor.nl of +31 (0) 30 - 230 30 22. 
 
 
Volg het Nederlands Kamerkoor:
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
 
fb   pin   tw   yt
 
Ministerie OCW   Gemeente Utrecht
 
www.nederlandskamerkoor.nl
deze e-mail is gestuurd aan: jettienijenhuis@gmail.com
afmelden - gegevens aanpassen