Nederlands Kamerkoor.  |   bekijk de online versie
 
 
nederlands kamerkoor
Persbericht
25 apr 2024
 
 
Utrechts Requiem Waarheen leidt de weg? op tournee langs Utrechtse buurthuizen
 
 
Na de première van Waarheen leidt de weg? op 5 november in TivoliVredenburg, klinkt de kamermuziekversie van dit Utrechtse Requiem door musici van Insomnio en het Nederlands Kamerkoor in Utrechtse buurthuizen. ​Waarheen leidt de weg? is een eigentijds, 'Utrechts' requiem waarin zes Utrechters hun levensverhaal vertellen. Ieder met een andere (geloofs)overtuiging, achtergrond en levenspad, op muziek gezet door Willem Wander van Nieuwkerk, Joost Kleppe, Gabor Taryan en Anke Brouwer. ​
 
Unieke samenwerking
 

De buurthuizentournee van Waarheen leidt de weg? in kamermuziekversie brengt het requiem naar Utrechters in hun eigen wijk. Waarheen leidt de weg? is een initiatief van documentairemaker Ellen Blom. "Als we goed luisteren naar de verhalen, ontdekken we dat we ons oordeel baseren op de buitenkant, op wat we zien, niet op wat we weten, echt gehoord hebben. Dat biedt mogelijkheden die vooroordelen te herzien.", zei Blom in een interview met Trouw. De documentaire Waarheen leidt de weg? gaat dieper in op de levens van de hoofdpersonen en laat het concert op 5 november zien. 

 

Waarheen leidt de weg? is een project van Insomnio, het Nederlands Kamerkoor, Stut Theater, Zangschool Utrechten de zes hoofdpersonen. De compositie is geschreven door Joost Kleppe, Willem Wander van Nieuwkerk, Gábor Tarján en Anke Brouwer, op een libretto van Herman van Tongerloo.

 
 
Zes Utrechtse levensverhalen
 
Hoessein verloor zijn zoon in het kalifaat - voor Hoessein een teken dat Allah hem op de proef stelt. Corrie gelooft dat haar ziel kan groeien door goed te doen en dat zij verschillende fasen moet doorlopen om God te mogen ontmoeten. Een vrouw geeft na een lange gevangenisstraf haar leven opnieuw vorm. Wanneer is zij genoeg gestraft? Deze en drie andere opmerkelijke Utrechtse levensverhalen zijn op muziek gezet door vier hedendaagse gerenommeerde componisten. Het resultaat is een requiem: de traditionele herdenkingsmis in een modern jasje. De verhalen en de muziek vormen samen een unieke muzikale vertelling over leven en dood, hoop en angst, schuld en bevrijding.
 
 
 
Programma en uitvoerenden
 
 
Utrechts Requiem: Waarheen leidt de weg? - kamermuziekversie
Compositie door Willem Wander van Nieuwkerk, Joost Kleppe, Gábor Tarján en Anke Brouwer.

Libretto door Herman van Tongerloo
Kwartet uit het Nederlands Kamerkoor
Instrumentalisten uit Insomnio: Sabien Canton (harp), Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Charles Watt (cello)
 
Concertdata
 
 
di. 15 mei 2018 15:00
ZIMIHC Theater Wittevrouwen - Utrecht
 
ma. 4 juni 2018 20:00
De Schalm - De Meern

zo. 10 juni 2018 15:00
De Nieuwe Jutter - Utrecht

di. 12 juni 2018 20:00
Het Wilde Westen - Utrecht

di. 19 juni 2018 20:00
Torenlaantheater - Zeist

wo. 20 juni 2018 20:15
De Pieterskerk - Utrecht
 
Meer informatie...
 
 
 
 
 
Noot voor redactie, niet voor publicatie
 
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link. Voor interviewaanvragen en perskaarten kunt u contact opnemen met Joost Verheggen, joost.verheggen@nederlandskamerkoor.nl of +31 (0) 30 - 230 30 22. 
 
 
Volg het Nederlands Kamerkoor:
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
 
fb   pin   tw   yt
 
Ministerie OCW   Gemeente Utrecht
 
www.nederlandskamerkoor.nl
deze e-mail is gestuurd aan: un.cultuur@ad.nl
afmelden - gegevens aanpassen