Nederlands Kamerkoor
21-mei-24
Nederlands Kamerkoor

Persbericht: Oude muziek en vooruitgang in 'Nederlands Kamerkoor ontmoet... Rob Wijnberg'


Vanaf 30 september gaat het Nederlands Kamerkoor op tournee met een concert en lezing over het vooruitgangsdenken. Onder leiding van dirigent Peter Phillips klinken werken van componisten uit de dageraad van het vooruitgangsdenken, de 17e eeuw. De tijd van de filosoof Descartes, maar ook van componisten als Monteverdi en Gesualdo. Componisten die hun tijd ver vooruit waren. Rob Wijnberg, filosoof en journalist, geeft tijdens het concert een lezing over de drang van de mens om vooruitgang te boeken. Maar is dat altijd zo geweest? En is vooruitgang zaligmakend? 

Over het programma
In het programma Nederlands Kamerkoor ontmoet... Rob Wijnberg staat het koor onder leiding van oudemuziekspecialist Peter Phillips. "Peter Phillips maakt oude koormuziek enerverend," schreef NRC over een samenwerking tussen de Britse dirigent en het Nederlands Kamerkoor in 2014. In dit nieuwe programma presenteren ze werk van een van de meest vooruitstrevende componisten uit de renaissance: Claudio Monteverdi (1567-1643). In 1610, nauwelijks drie jaar nadat hij met zijn meesterwerk L'Orfeo bijna eigenhandig de opera uitvindt, schrijft hij een zeer conservatieve mis: Missa in illo tempore. Juist deze mis is te horen tijdens dit programma, maar klinkt naast werken van prins van Venosa en moordenaar Carlo Gesualdo (1566-1613). Hij legde in datzelfde jaar 1610 de laatste hand aan zijn religieuze werken die qua harmoniek en expressieve chromatiek hun tijd ver vooruit waren. 

Na het openingsstuk van Gombert, inspirator van Monteverdi, geeft Rob Wijnberg een lezing over het vooruitgangsdenken. Een centrale vraag daarin is "Is vooruitgang zaligmakend?". Hij legt in zijn lezing een link naar de muziek en de gepresenteerde componisten. Hij laat zien dat de veranderingen die Monteverdi en Gesualdo in hun tijd teweeg brachten, opvallende overeenkomsten vertonen met vooruitgang in de gangbare, maatschappelijke zin van het woord. 

Over Rob Wijnberg
Journalist, filosoof en columnist Rob Wijnberg (11 augustus 1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 werd hij hoofdredacteur van nrc.next. Na zijn vertrek in 2012 was hij één van de oprichters van het online journalistiekplatform De Correspondent. In 2013 werd Wijnberg door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten verkozen tot Journalist van het Jaar. Een aantal boeken die op zijn naam staan zijn Nietzsche en Kant lezen de krantMijn tafelheer is PlatoDus ik ben en De Nieuwsfabriek.

Over Peter Phillips
De Britse dirigent Peter Phillips (15 oktober 1953) is specialist op het gebied van renaissancemuziek. In 1973 richtte hij de gerenommeerde Tallis Scholars op. Met de Tallis Scholars heeft Phillips bijna 2000 concerten gegeven en 60 cd’s uitgebracht. Peter Phillips werkt regelmatig samen met ensembles als the BBC Singers en Collegium Vocale Ghent. Daarnaast is hij oprichter en hoofd van de onafhankelijke platenmaatschappij Gimell Records. Ook is hij onderzoeker op het gebied van religieuze muziek van voor 1600.


Programma


Nicolas Gombert
  • Magnificat VI
Orlando di Lasso
  • Timor et tremor
Carlo Gesualdo
  • Ave dulcissima Maria
  • Maria, mater gratiae
Claudio Monteverdi
  • Missa In illo tempore
Andries van Rossem
  • 3 madrigalen (alleen in Arnhem)


Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Phillips dirigent
Rob Wijnberg spreker

Locaties & data


Enschede, Muziekcentrum
vr. 30 september 2016 20.00
Leeuwarden, Grote Kerk
Za. 1 okt. 2016, 20.15
Tilburg, Concertzaal
Zo. 2 okt. 2016, 20.30
Arnhem, Musis
Di. 4 okt. 2016, 20.15
Antwerpen, De Singel
Wo. 5 oktober 2016, 20.00
Groningen, De Oosterpoort
Do. 6 oktober 2016 20.15
Utrecht, Pieterskerk
Vr. 7 oktober 2016 20.15
Voorprog. (19.45): Goudsch Kamerkoor
Den Haag, Nieuwe Kerk
Za. 8 oktober 2016 20.15
Voorprog. (19.45): Cappella Stella Maris
Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
Zo. 9 oktober 2016 15.00
Voorprog. (14.30): Bavocantorij

www.nederlandskamerkoor.nl/robwijnberg

Over het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor is al bijna 80 jaar een begrip en wordt door critici geroemd om zijn homogene klank én de solistische kwaliteit van de zangers. Het koor onderscheidt zich door nieuwe concertvormen, prikkelende samenwerkingen en het educatieprogramma Zingen doe je samen!, waarin amateurkoren uitgenodigd worden om een voorprogramma te zingen. Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.
Ga naar de complete biografie

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen via 030 - 230 3022 of pauline.hunse@nederlandskamerkoor.nl. 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Nederlands Kamerkoor Website Website
Pinterest Pinterest
Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:
Podium Kunsten Logo Gemeene Utrecht Logo Fonds voor Cultuur Participatie VSB Fonds Logo
Nederlands Kamerkoor | Doelenstraat 46 | 3512 XJ Utrecht | +31 (0)30 - 230 3020
nederlandskamerkoor.nl

Deze e-mail is gestuurd aan: aart.vanderwal@worldmail.nl
Afmelden - Gegevens aanpassen